Articles

Rok 2013 bol pre nás už o niečo lepší ako minulý rok, predovšetkým hlavne čo sa týka zdravia. Tóno bol celý rok v dobrej kondícii, bez akýchkoľvek náznakov, že by sa rakovina vracala. Aj viaceré kontroly to potvrdili, že zatiaľ je zdravotne v poriadku. I napriek zlým rontgenom sa zatiaľ drží, tak dúfam že aspoň ďalšiu sezónu ešte zvládneme.

Čo sa týka klubových úspechov, tak to pre náš KK DODIX bol zatiaľ naozaj najúspešnejší rok. Ja s Tonnym ZVJS sme sa stali druhými náhradníkmi na majstrovstvá sveta FCI a prvými náhradníkmi na majstrovstvá sveta WUSV a zároveň sme sa stali Majstrami Slovenska SUCHNO (nemeckých ovčiakov). Keby neboli v Amerike, kde bohužiaľ kvôli finančným prostriedkom išla reprezentácia iba s 3 pretekármi, boli by sme aj v repre, kedže obvykle chodia piati. Daša Mináriková s Ushou Barnero boli prvými náhradníčkami na majstrovstvá sveta FCI, a postupujúcou z 3. miesta na majstrovstvá sveta WUSV. Jozef Adamuščin postupoval ako slovenská jednička aj na majstrovstvá sveta FCI aj na WUSV. Stal sa majstrom sveta FCI!!! Taktiež sa stal Majstrom Slovenska ZŠK (všetkých plemien).

Tento rok sa v našej famílii udiala taká väčšia obmena osadenstva -  prišli a aj odišli dve nové kočeny - Trixie Moravia Artex (O: Rosso Vikar, M: Ike Moravia Artex) - čierna pošahaná pojašená trúbela, ktorá si už teraz užíva nový život s novým páničkom na Cypre, a preháňa sa s Chiefom po krásnej obrovskej záhrade. Druhou bola Honey Hexer (M: Jiskra Anrebri, O: Attila ze Stříbrného kamene) - šikovná kočena, obrovská aportérka, ktorá robí radosť svojmu novému páničkovi v USA.

        

Boris Barnero tiež odišiel za svojim páničkom do USA. Riadne som ho oplakala, bol to moje chlpaté srdiečko, s ktorým som plánovala spoločnú pretekársku budúcnosť. Bohužiaľ sme si nesadli podľa predstáv, a museli sme sa rozlúčiť.

 

Miesto neho k nám prišiel mlaďoch Roso spod Lazov (O: Chris spod Lazov, M: Aida z Jankinho dvora).

 

 

Memoriál Dezidera Mecnera

Chorvátsky Grob

15.11. - 16.11. 2013

Ako pre posledný pretek sezóny 2013 sme sa rozhodli pre Memoriál Dezidera Mecnera, kde svojou účasťou sme si chceli uctiť spomienku na kamaráta, ktorý nás bohužiaľ tragicky opustil. Pretekalo sa v dvoch kategóriach - IPO 1 a IPO 3. Poslušnosť rozhodovala Betka Jamnikar, obranu Jozef Adamuščin. Preteku sa zúčastnilo 9 pretekárov v kategórii IPO 3 a 5 pretekárov v kategórii IPO 1. Ja s Tonnym ZVJS sme pretekali v kategórii IPO 3, a môj otec Viliam Ružička so sukou Zoja Barnero v kategórii IPO 1.

Poslušnosť sme začali veľmi dobre, kde v prvej časti sme stratili iba 0,5 b. Bohužiaľ na aportoch sme mali najväčšie bodové zrážky - za neochotnejšie púšťanie, pomalší príchod a menšie prechody, čo nás posunulo až na hranicu známky veľmi dobrej, a to 90 bodov.

     

Na obranu nastúpil Antonín vo veľmi vysokom nasadení, takže som vedela, že bude horšie ovládateľný. To sa bohužiaľ prejavilo pri púšťačke po kontroláku, kde si jednoducho povedal že dnes je ten správny deň, dneska by to šlo... a nepustil. Z toho dôvodu sme museli byť diskvalifikovaný.

      

Zoja s otcom predviedli najlepšiu obranu vo svojej kategorii, a s bodmi 86 bodov z poslušnosti a 92 b z obrany obsadili krásne prvé miesto.

 


Majstrovstvá sveta FCI

Roudnice nad Labem

 

19.09. - 22.09. 2013

Na tieto majstrovstvá sveta sme sa boli pozrieť aspoň ako diváci, keďže sme boli až 2. náhradníkmi. Atmosféra bola neskutočná, ako aj množstvo výkonov.

Jozef Adamuščin so psom Chris spod Lazov - náši tréningoví parťáci - sa stali MAJSTRAMI SVETA v jednotlivcoch, a tak isto sme sa stali aj majstrami sveta v družstvách. Naozaj byť tam bol neskutočný zážitok.

   


KK DODIX tréning august

 

 

 

 

Tábor talentovanej mládeže Malý Lapáš

 

 


Tréning júl KK DODIX  a Jaroslav Labík

 


3. kvalifikačný pretek na MS FCI a WUSV Kežmarok

Majstrovstvá Slovenska SUCHNO

31.05. - 02. 06. 2013

Posledný kvalifikačný pretek sa niesol v duchu posledných bojov o postupové miesta na Majstrovstvá sveta FCI a WUSV, ako aj v duchu jedného pekného letného víkendu :) Nám tu KONEČNE prialo aj šťastie, a Tóno nespravil v podstate žiadnu hrubú chybu. 

Kategórie IPO 3 sa zúčastnilo 17 psovodov, rozhodovali stopa: Peter Lengvarský, poslušnosť: Igor Lengvarský, obrana: zahraničný rozhodca.

Stopy boli opäť na "blbých" terénoch - vysoká tráva, ktorá dosahovala v najnižších miestach výšku tak cca po kolená, ja som mala celú stopu s trávou skoro po pás. Zo začiatku bolo pekne pod mrakom, neskôr sa rozfúkalo, a pri našom vypracovaní stopy sa aj celkom slušne rozpršalo. Až na pár zmien tempa pri prečuchávaní stopy a drobnom overení sme získali pekných 92 bodov.

Poslušnosť konečne prebehla bez nejakej hrubej chyby, s menšími nedostatkami, čo nám vynieslo známku veľmi dobrú, a to 90 bodov. Celkovo to bola aj najlepšia poslušnosť v rámci kategórie IPO 3.

Obrana ma potešila asi najviac - Tóno dal svoj doteraz životný výkon, a predviedol skutočne parádnickú obranu, ktorá bola vyhodnotená v známke výbornej - a to 97 bodov. Zároveň to bola aj najlepšia obrana v kategórii IPO 3.

Celkovo sme sa umiestnili na krásnom 3.mieste s počtom bodov 279. Keďže na prvých dvoch miestach boli maliňáci, a tento pretek bol zároveň aj Majstrovstvami Slovenska SUCHNO - čiže nemeckých ovčiakov, tak sme sa zároveň stali Majstrami Slovenska SUCHNO, s vyhodnotenou najlepšou poslušnosťou, najlepšou obranou a najlepšia žena v kategórii IPO 3.

Po absolvovaní troch kvalifikačných pretekov sme sa s Tonny ZVJS stali 2. náhradníkmi na Majstrovstvá sveta FCI a 1. náhradníkom na Majstrovstvá sveta WUSV.

 

2. kvalifikačný pretek na MS FCI a WUSV Vranov nad Topľou

03. - 05. 05. 2013

 

 2. kvalifikačný pretek sa konal na pre nás ďalekom východe, tak sme si trochen pocestovali :)... Prostredie už staré známe, dobrá atmosféra, parádnické ubytovanie hneď vedľa štadióna, takže v čase vrcholnej hniloby sme mohli pozerať výkony kľudne aj zo schodov na chodbe, alebo z okna izby - ak teda ovšem bola izba na tej správnej strane :D

Preteku som sa zúčastnila s Tonnym ZVJS a môj teamový kolega Jozef Adamuščin s Chrisom spod Lazov. V kategorii IPO 3 stopy hodnotil pán rozhodca Peter Lengvarský, poslušnosť Igor Lengvarský a obrany Jozef Klíma.

 

Počasie ako také vyšlo fajn, ani nebolo moc horúce, také že akurát. Slnečné, aby sme samozrejme mali aj nejaké pekné foto :)

Stopy boli na veľmi nepríjemnom a zlom teréne - vyrastené obilie po kolená, pre tých s nešťastným losom miestami aj vyššie. Celé pole bolo ešte dosť značne prekrižované množstvom kolají od traktorov, čo bolo pre psov skutočne dosť náročné. Stopy boli našľapané dosť dlhé aj vzhľadom na nepríjemný terén. Niektorí psy sa s tým popasovali výborne, niektorí so značnými problémami, a niektorí stopy bohužiaľ nedokončili. Tonny získal 86 bodov, najväčšie bodové straty sme mali na poslednom úseku, kde bohužiaľ overoval väčšinu kolají. Ale vzhľadom na suché počasie, zlý terén a Antonínovu snahu som bola s výkonom ako-tak spokojná.

Poslušnosť je v tréningu naša najsilnejšia disciplína, čo bohužiaľ akosi nevieme "pretaviť" aj na pretekárskom poli... Tóno je jednoducho psík veľmi vynaliezavý, a tak na každom preteku si na poslušnosti vymyslí niečo iné, čo sme tu predtým nemali. Očividne chce upozorniť na svoju kreativitu :) A tak celkom peknú poslušnosť pokazila hrubá chyba v závere, kedy sme mali 0 bodov za vysielačku.

Obrana bola tradične veľmi živelná, bojovná a uštekaná... a bohužiaľ s neskoršími pusteniami, ktoré nás posunuli až na 84 bodov.

Celkovo sme sa umiestnili na 6. mieste. Náš teamový partner a tréner Jozef Adamuščin sa umiestnil so psom Chris spod Lazov na krásnom 1. mieste, čím sa stal aj Majstrom Slovenska ZŠK pre rok 2013.


 

1. kvalifikačný pretek na MS FCI a WUSV Koválov

05. - 07. 04. 2013

 

Prvý kvalifikačný pretek sa konal v našom domácom prostredí, v dedinke Koválov pri Senici. Takže popri stresom pretekárskym, sa nám pridružili aj stresy organizačné... ktoré sme ale v konečnom dôsledku vcelku slušne zvládli. Jediným problémom bola nemožnosť oficiálneho tréningu na hlavnom pľace z dôvodu dosť podmočeného ihriska... a kedže sme nechceli, aby nás futbalisti na druhý deň z ihriska vykázali, nič iné nám nezostávalo, len oficiálny tréning umožniť iba na vedľajšom ihrisku. Za náš klub sme na pľac nastúpili až traja - a to ja, Jozef Adamuščin s Chrisom spod Lazov a Daša Mináriková s Ushou Barnero v kategórii IPO 3, a v kategórii IPO 1 nastúpil môj otec Viliam Ružička so sučkou Zoja Barnero.

Stopy boli na ozimine, miestami viac blatovej, miestami menej. V sobotu dosť fúkalo, no napriek tomu si myslím, že terény boli veľmi slušné. Tončo predviedol veľmi slušnú stopu s malými overeniami. Najväčšiu stratu bodov pre nás predstavovali viaceré pozastavenia, kde síce nevyšiel zo stopy, ale tým že si niektoré šľapy prečuchával, rozhodca to vyhodnotil ako zmenu tempa kde za každú sme mali bodovú zrážku. K tomu sa pridala bodová strata za predčasné označenie predmetu, a klesli sme na 85 bodov.

 

 

Na poslušnosť Tóno nastúpil opäť s veľkým nasadením. Na pohľad veľmi pekná poslušnosť bola však s malými chybičkami,  najväčšiu bodovú stratu sme mali opäť na aportoch - kde Antonín zase nevedel čo od radosti. Naše bodové ohodnotenie predstavovalo 90 bodov.

Na obranu som nastupovala asi s najmenšou dušičkou. Tu máme asi najväčšie rezervy, hlavne čo sa týka ovládateľnosti a disciplíny. Ale v konečnom dôsledku sme to zvládli naozaj veľmi dobre, Tóno predviedol veľmi pekný kontrolák, plné zákusy a bol bojovný počas celej obrany.

Celkovo sme sa umiestnili na 7. mieste. 


Tréning február KK DODIX  a Jaroslav Labík